Innovation in Research Excellence in Management & Development Work
   EN   MK

NEWS

Skip Navigation Links


w
31-08-2022 Webinar Series on NATO’s Role in Promoting Stability and Security in the Western Balkans

On 30 and 31 August DeSo organized a series of four webinars on the topic of NATO’s role in promoting stability and security in the Western Balkans. The events attracted interest primarily among young people from the region. Over 120 of them registered to take part in the events.
w
25-08-2022 Free Webinar: NATO and Regional Stability and Security in the Western Balkans

30 August 2022, Tuesday; Session 1: starts at 4.30 pm; Session 2: starts at 6pm. The webinar is organized under the project Development and Promotion of Library on Peace and Security, supported by the NATO Public Diplomacy Division.
w
11-08-2022 NATO Library on Peace and Security

In March 2022 the NATO Public Policy Division has given a grant to DeSo to build a library section on peace and security in Southeast Europe. The section stores and catalogues over 350 e-titles on these topics into the library.
w
26-07-2022 МКД / Дирекцијата за заштита и спасување до тппе донира нова опрема за спасување при елементарни непогоди

ТППЕ – Прилеп денеска доби донација од Дирекцијата за заштита и спасување. Станува збор за комплет спасувачки систем за стабилизирање и подигнување при елементарни непогоди (земјотреси) и комплексни сообрајќајни незгоди и сет за спасување од поплави.
w
07-07-2022 МКД / Нови кабинети за физио и хидро терапија и сензорна соба во Дневниот центар за лица со попреченост во Берово, донација на Амбасадата на НР Кина

Дневниот центар за лица со ментална или со телесна попреченост при ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа Берово, доби нови кабинети за физио и хидро-терапија и сензорната соба, донација од Амбасадата на Народна Република Кина.
w
14-06-2022 МКД / Француска донација од три возила и опрема за територијалната противпожарна единица од Битола

Со примањето на донацијата од Република Франција, општина Битола, ги зајакнува своите капацитети во противпожарната заштита, истовремено продлабочувајќи ја соработката со здружението „Working Together”, започната во 2009 година.
w
09-06-2022 МКД / Министерот Спасовски на промоција на интервентни возила со донација од Чешката Република

Денеска (09.06.2022) министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски заедно со заменик шефот на Мисијата на Амбасадата на Чешка Република, Лубомир Пшенка присуствуваа во Полицискиот центар „Ѓорче Петров“ на промоција на возила набавени со донацијата од чешкото Министерство за внатрешни работи
w
10-05-2022 Донација од опрема и униформи за струшките пожарникари

Професионална униформа за шумски пожари, алатки и дрон за рано детектираење на шумските пожари, како и компресор за полнење на дишни апарати се дел од новата опрема која ја доби Територијалната против пожарна единица во Струга.
w
12-04-2022 МКД / Донација од возила и опрема од германската амбасада за Одделот за гранични работи и миграција

Во делот на подобрување на мобилноста на граничната полиција донирани се: 17 возила, од кои 10 теренски, 3 комби-возила и 4 специјални возила за транспорт на шверцери на мигранти.
w
11-04-2022 MNE / U Kolašinu predstavljena donacija EU – oprema za efikasnije upravljanje otpadom

Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Uprave javnih radova i četrnaest (14) komunalnih preduzeća u Crnoj Gori boravili su danas u radnoj posjeti Opštini Kolašin i prisustvovali prezentaciji opreme za efikasnije upravljanje otp
w
06-04-2022 МКД / Потпишани договори за донација на 48 лаптопи за ученици од социјално ранливи семејства

Претставници од општините: Битола, Велес и Штип на 5 март, 2022 година,во административната зграда на ЗЕЛС, потпишаа договори за примање на донација на лаптопи за учениците од социјално ранливи семејства.
w
04-04-2022 МКД / ЕУ дава финансиска поддршка за модерна патна инфраструктура по европски стандарди

Со грантот од ЕУ во висина од 35,4 милиони евра, се гради Дреново – Градско на ниво на експресен пат кој ќе ги задоволи сите сообраќајни и безбедносни стандарди.
w
14-03-2022 МКД / Примопредавање на јапонска донација во опрема за јавните здравствени установи

Со овој настан, ја заокружуваме првата фаза од социо-економскиот гранд за медицинска опрема во вредност од 813 илјади евра.
w
02-03-2022 МКД / Шведска донираше опрема за мерење на квалитетот на воздухот во Македонија

На Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) денеска му беше предадена опрема наменета за мерење на квалитетот на воздухот во вредност од повеќе од 300 илјади евра, обезбедена во рамките на поддршката на Шведска во подобрувањето на квалитетот на воздухот во Македонија.
w
02-03-2022 МКД / Донација од ЕУ и Совет на Европа за одделението за полициски службеници

Опремата се состои од 8 лаптопи, 3 принтери, 3 скенери и 1 мулти-функционален уред за скенирање и печатење, во вредност од над 24,000 ЕУР.
w
10-02-2022 МКД / Со француска донација ќе се унапредува противпожарната заштита во Берово

Градоначалникот на Општина Берово, Звонко Пекевски, оствари средба со претставници од Француската асоцијација „Working together”, која се занимава со волонтерство, поддршка и унапредување на противпожарната заштита.
w
09-02-2022 MNE / NextGenerationEU: Evropska komisija prikuplja dodatnih 5 milijardi eura za podršku oporavku Evrope

U svojoj prvoj sindikaciji obveznica 2022. godine, Evropska komisija je prikupila dodatnih 5 milijardi eura u fondovima NexGenerationEU u ime EU u još jednom uspješnom dogovoru.
w
08-02-2022 SRB / Superškole za regionalnu saradnju

Superškole je program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.
w
17-01-2022 MNE / EU na čelu globalnog humanitarnog odgovora: 1,5 milijardi eura za 2022

Humanitarne krize širom svijeta nastavljaju da rastu. Komisija je usvojila svoj početni godišnji humanitarni budžet od 1,5 milijardi eura za 2022.
w
14-01-2022 MNE / Fond od 47 miliona eura za zaštitu intelektualne svojine malih i srednjih preduzeća u EU u njihovom oporavku od COVID-19 i zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija i Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) pokrenuli su novi EU fond za mala i srednja preduzeća, koji nudi vaučere za mala i srednja preduzeća sa sjedištem u EU kako bi im pomogli da zaštite svoja prava intelektualne svojine (IP).
Page 1 of 61 First Previous Next Last